IBB PAS Repository

Mechanizmy wirulencji paciorkowców beta-hemolizujących

Obszańska, K. and Kern-Zdanowicz, I. and Sitkiewicz, I. (2014) Mechanizmy wirulencji paciorkowców beta-hemolizujących. Postępy Mikrobiologii, 53 (2). p. 101.

[img]
Preview
PDF
681kB

Official URL: http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5322...

Abstract

Paciorkowce to grupa gram dodatnich bakterii, o wysokim stopniu zróżnicowania. Przy podziale zwykle bierze się pod uwagę rodzaj hemolizy oraz typ występującego na ich powierzchni grupowego wielocukru (lub określonych kwasów lipotejchojowych) oznaczanego jako grupa A, B, C, itd., niemalże do końca alfabetu. Do klasyfikacji paciorkowców często stosuje się również podział na grupy filogenetyczne (ang. divisions). Wyróżniane są: grupa ropotwórcza (ang. pyogenic), grupa anginosus, zwana również „milleri”, grupa mitis/oralis, grupa salivarius i grupa bovis. Paciorkowce beta-hemolizujące wchodzą w skład grupy ropotwórczej i częściowo grupy anginosus, natomiast pozostałe grupy określane są często zbiorczo jako paciorkowce zieleniące (viridans) ze względu na występowanie niepełnej hemolizy typu alfa. Wśród paciorkowców wyróżnia się szereg patogennych gatunków powodujących choroby u ludzi i zwierząt, a u co najmniej kilku gatunków zaobserwowano poszerzenie zakresu gospodarza – od zwierząt – do ludzi. W ciągu ostatnich czterech dekad badań nad paciorkowcami chorobotwórczymi, zidentyfikowano cały szereg czynników wirulencji odpowiedzialnych za ich niezwykłą plastyczność i dynamikę powodowanych infekcji.

Item Type:Article
Subjects:Q Science > QR Microbiology
Divisions:Department of Microbial Biochemistry
ID Code:696
Deposited By: mgr Katarzyna Obszańska
Deposited On:14 Jul 2014 08:01
Last Modified:24 Oct 2014 12:24

Repository Staff Only: item control page